15 dubna, 2022

Ana - Rise of Tomb Raider

Ana je jedním z hlavních antagonistů ve hře Rise of Tomb Raider. V příběhu se objeví už těsně po startu, kde se setkává s Larou, kterou se snaží neustále varovat a odradit v jejích cestách či stopách po jejím otci, neboť se obává, že ji to zničí, stejně jako to stálo život právě Lorda Richarda Crofta. Lara však nemá sebemenší tušení, kdo je Ana skutečně zač.

 

Osobnost:

Ana je bývalou přítelkyní Lorda Richarda Crofta, se kterým se poznala po konferenci o folkloru a antropologii, kde ji Richard oslovil a byl překvapen jejími velmi inteligentními otázkami, jež na něho udělaly dojem.  Richard nazval Anu, že je „novým větrem do jeho plachet“. Ona projevovala veliký zájem o jeho práci, ve které zkoumal a objevoval všechny možné záhady světa. Následně Richard poznamenal, že „její přítomnost v sídle, vše znovu oživila“ (zřejmě má tak namysli, že po smrti jeho manželky Lady Amelie Croft, je konečně opět šťastný).  Ačkoliv mu Ana přinesla v životě štěstí, doufal, že by mohla Laře nahradit matku. Ta sice souhlasila s tím, že učinila jejího otce šťastného, Lara však k Aně vždy chovala určitou nedůvěru a odpor.


V příběhu:

Pozor: Následující text obsahuje spoiler!

Ana se v příběhu poprvé objevuje ve flashbackové ukázce, kde navštěvuje Laru v jejím Londýnském
bytě (neboť se Lara v ten moment odmítá vrátit do svého sídla), aby jí ukázala článek v novinách, který opět naši archeoložku pomlouvá. Lara následně oznámí, že našla další stopy po svém otci, které vedli do Sýrie. Ana je však z Lary značně znepokojena a snaží se ji přesvědčit, aby nikam necestovala a přestala pátrat po takzvaném „Divine Source“ (Božský zdroj – zdroj nesmrtelnosti), neboť pátrání po této božské relikvií už stálo život Lařinýho otce. Ta je ale přesvědčena, že měl její otec pravdu a je odhodlána to všem dokázat.


Lara se po dobrodružství v Sýrii (kde ji přepadla i skupina Trinity v čele s Konstantinem, kteří také pátrají po mocném artefaktu) vydává do ruské Sibiře, kam vedli další stopy po jejím otci.  V jedné chvíli však byla Lara přepadena a následně i omráčena. Jakmile se Lara vzpamatuje, zjišťuje, že je svázaná k židli a přímo naproti ní sedí její přítelkyně Ana. Ta se tváří, že nemá nejmenší tušení, o co se jedná. To už se na scéně objevuje Konstantin, který po Laře vyžaduje informace, jež vedou k nalezení artefaktu a aby ji k tomu donutil, začne Anu škrtit vlascem. Lara začne šílet a vykřikovat, že netuší, kde se Divine Source nachází. Ana však Konstatnina náhle zarazí, že Lara mluví pravdu a její výslech je tak k ničemu. Lara se tak dozvídá krutou pravdu. Ana je Konstatninova sestra, která po celou tu dobu, co byla i s jejím otcem, spolupracuje s Trinity a rodinu Croftů tak celá léta jen využívala i když Ana přiznává, že měla Richarda v jednu dobu opravdu ráda.

 

Důvod, proč Ana tolik toužila nalézt artefakt, byl ten, že trpěla smrtelnou nemocí, jež jí postupně ničila a její jedinou možnou záchranou byl právě Divine Souce, který ji mohl uzdravit a zároveň dát i nesmrtelnost.    

Laře se však podaří uniknout z jejich vězení a přidává se k místním lidem, kteří si říkají tzv. „Remnants“ (zbylý) a mají o artefaktu cenné informace.  

Mezitím se Ana dohaduje s Konstantinem, že ho Trinity pouze využívá jako nástroj k získání moci, kdy se ho po jejím získání hodlají zbavit. Ana totiž manipulovala nejen s rodinou Croftů, ale zároveň se snaží bratrovi namluvit, že plní boží vůli a to už od dob, kdy byli malými dětmi.
Dále se Ana objevuje až v pozdější části hry, kdy se s Trinity dostala až do Katedrály, kde by měl být tzv. Atlas (mapa k artefaktu). Zde se ukáže i Lara, ale jelikož ji opět hrozilo odhalení, rozhodla se Anu přepadnout. Přiložila ji pistoli k hlavě a hrozila všem okolo, že ji zastřelí, pokud se o něco pokusí. Na zemi leželo lano, okolo kterého si Lara obmotala nohu a dále zde bylo rozloženo několik výbušnin, čehož Lara využila a odpálila je výstřelem z pistole. Ona i Ana se propadly do hluboké propasti a však lano, do kterého byla Lara zamotaná, zbrzdilo jejich pád. Každá dopadla někam jinam. Přestože je Ana zraněna, podaří se jí uprchnout, přičemž ji Lara málem zastřelí.
Po tomto setkání v katedrále má Ana sentimentální pocity a začala věřit, „že by ji mohla Lara zlomit“.


Dále se Ana objevuje až na samotném konci hry, kde Lara najde samotný Divine Source, která ho však

zničí dřív, než ho Ana stačí použít, přestože Laru prosila, aby to nedělala. Ta tak zničila jedinou Aninu naději na záchranu. Lara se rozhodne nechat Anu (i přes její zradu) naživu a společně se vracejí domů (zřejmě usuzuje, že se Ana pokoušela najít artefakt jen proto, aby se uzdravila ze smrtelné nemoci).

Poslední scéna, kde se Ana objeví je v potitulkové části hry, kde se s Larou vracejí domů. Ana je však vyčerpaná a zastaví s odhodláním sdělit Laře pravdu o smrti jejího otce. Než však stačí cokoliv říci, je náhle zastřelena záhadným sniperem, který měl za úkol zastřelit Anu, kdežto Laru měl zatím nechat nadále žít.

Zajímavosti:

- Ana byla poprvé zmíněna v osmnáctém díle komiksu Tomb Raider (2013), který se dějově odehrával ještě před událostmi Rise of Tomb Raider.

- Stejně jako její bratr (ale ne tak extrémně) je Ana nemilosrdným vůdcem Trinity, který je odhodlaný obětovat život svých vojáků, jen aby získali to, po čem touží.

- Narozdíl od Konstantina, její důvěra k Trinity nebyla tak silná, neboť věděla, že je používána jen jako nástroj k tomu, aby tato organizace získala to, co chtějí. 

- Anino příjmení nebylo nikdy odhaleno.

Žádné komentáře:

Okomentovat